TIPPEK

5 tipp a csomagolásmentes vásárláshoz, ha nincs a közeledben csomagolásmentes bolt

csomagolásmentes vásárlás

Nincs a környéken csomagolásmentes bolt, és a piacon sem tudsz mindent beszerezni, amire szükséged van? Összeírtunk néhány tippet, hogy a körülményekhez képest a legkevesebb szemetet termeld vásárlásoddal.

Kerüld a műanyag zacskókat!

Nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen fontos szerepet játszik a hulladékmentes életmódban a nejlonszatyrok kiiktatása, vászonszatyrokkal való kiváltása. Ráadásul ez könnyedén, minimális erőfeszítéssel kivitelezhető, így mindenki könnyedén a mindennapjai részévé teheti. Még jobb, ha a gyümölcs- és zöldségosztályon található műanyag zacskókat is mellőzöd. Otthon úgyis megmosod a zöldségeket, így elegendő azokhoz vászonzsákot vinned, amiből sokat veszel (pl. krumpli) vagy amik aprószeműek (pl. bab).

szatyor

Mondj nemet a műanyag csomagolásra!

Ha tudod, válaszd azt a terméket, ami nem műanyagba, hanem üvegbe, papírba vagy fém dobozba van csomagolva. Mi a baj a műanyaggal? A műanyagot nem lehet a végtelenségig újrahasznosítani, és minden egyes újrahasznosítással romlik a minősége, végül pedig a szeméttelepen végzi. Az üveg és a fém ezzel szemben folyamatosan újra és újra felhasználható, a papír pedig akár komposztálható is.

Vásárolj nagyobb kiszerelésben!

Ezzel nem csak pénzt, de csomagolást is spórolhatsz. Arra azonban figyelj, hogy csak olyan termékekből vásárolj nagyobb mennyiséget, ami eláll, és amit biztosan elfogyasztasz a lejárati időig.

Termessz zöldséget!

Ha van szabad hely a kertedben vagy az erkélyeden, kezdj el zöldséget, gyümölcsöt és fűszernövényeket termeszteni! Ezzel szintén pénzt és csomagolást spórolhatsz, ráadásul jó érzéssel fog eltölteni, hogy a saját, garantáltan bio paradicsomodat eheted.

zöldség

Csináld magad!

Rengeteg olyan előrecsomagolt termék van, amit bárki könnyedén elkészíthet. Akkor miért ne tennénk? Ha van egy kis szabadidőd a hétvégén, készíts lekvárt, ketchupot, mustárt vagy salátaöntetet. Ha nehezebb ételeket is elkészítenél, próbálkozz meg a vajjal vagy a kefírrel!