TIPPEK

Mit kezdj az otthon felhalmozott műanyagokkal, ha Zero Waste életmódra váltasz?

műanyag eszközök

Műanyag dobozok a kamrában, műanyag poharak a konyhaszekrényben, műanyag fogkefe a fürdőszobában. Szinte nincs olyan helyiség az otthonodban, ahol ne találkoznál műanyaggal. De mégis mit kezdj velük, ha elhatároztad, hogy hulladékmentes életmódra váltasz, és mellőzöd a műanyagot az életedből?

Nem kell azonnal megszabadulnod mindentől, ami műanyag

Mivel a Zero Waste során igyekszel minimálisra csökkenteni az általad termelt szemetet, elég furcsán venné ki magát, ha egyből egy tetemes mennyiségű műanyagot hajítanál a kukába. Ehelyett gondold végig, hogy milyen műanyagjaid vannak otthon, és hogy melyiket milyen célra és milyen gyakran használod. Ha például vannak olyan holmijad, amiket szökőévente egyszer használsz, ajándékozd el őket olyannak, akiről biztosan tudod, hogy szüksége van rá. Ha pedig olyan műanyag eszközt találsz az otthonodban, amit rendszeresen használsz (pl. WC-kefe), nyugodtan használd tovább, amíg csak lehet. Célszerű addig megőrizni ezeket a tárgyakat, amíg el nem törnek vagy kopnak. Ezután jöhet a szelektív hulladékgyűjtő, és egy új, környezetbarát alternatíva beszerzése.

Mi a helyzet az ételtároló dobozokkal?

A műanyagból rengeteg mérgező anyag oldódhat ki, ami káros az egészségre. Pláne akkor, ha műanyag dobozban mikrózod meg az ebédedet! Mi azt javasoljuk, hogy keress új funkciót a műanyag dobozoknak, és szerezz be üveg vagy rozsdamentes acél ételhordókat. A régi műanyag dobozok pedig kitűnő szolgálatot tesznek majd a garázsban (csavarok tárolása) vagy a fürdőszobában (hajgumik tárolása).

Műanyagok, amiket jelenleg is használunk (a teljesség igénye nélkül)

  • WC-kefe
  • Szappantartó
  • Hajkefe
  • Ruhacsipesz
  • Szennyeskosár
  • Körömkefe
  • Felmosóvödör


(Ezeket egészen addig fogjuk megőrizni és használni, amíg tönkre nem mennek.)

laptop

Elektronikai eszközök

Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy egy háztartásban ne legyen legalább egy számítógép, laptop vagy televízió. Rengeteget köszönhetünk a műanyag feltalálásának, ezt kár is lenne tagadni. A műanyag még akkor is az életed része lesz, ha tudatosan, hulladék- és műanyagmentesen éled a mindennapjaidat. Itt kihangsúlyoznánk, hogy elsősorban az egyszer használatos műanyagokkal van probléma!

Adományboltok

Mit csinálj azokkal a műanyagokkal (pl. játékok), amikre már nincs szükséged, egyik barátodnak vagy rokonodnak sem tudod elajándékozni, de a jó állapotuk miatt nem szeretnéd a szelektív kukába dobni őket? Keresd fel a hozzád legközelebbi adományboltot!

Mi az az adománybolt? Erről ide kattintva olvashatsz részletesen!

1 forint = 1 szavazat

Mindenki más miatt vág bele a műanyagmentes életbe. Ami azonban a legtöbbünknél közös indok, az a műanyag egészségkárosító hatása, valamint a fogyasztói társadalomtól való függetlenedés igénye. Minden egyes döntésünknek következménye van. Minden egyes elköltött forintunk egy szavazat. Szavazz egy olyan világra, amiben a saját és a gyermekeid jövőjét képzeled el!