TIPPEK

Melyik többször használatos szívószálat válaszd? Segítünk!

szívószál

Hallottad a jó hírt? Július 26-án jelentette be a Disney, hogy 2019 közepétől egyik helyszínükön sem adnak majd egyszer használatos műanyag szívószálat és keverőt az italokhoz. Ezzel éves szinten 175 millióval csökken a műanyag szívószálak és 13 millióval a műanyag italkeverők használata. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól semmilyen formában nem lehet majd szívószálat kapni a Disney vidámparkjaiban: papírból, bambuszból és egyéb környezetbarát anyagokból készült szívószálakkal kívánják leváltani a műanyagot.

Ez a blogposzt abban segít, hogy eldöntsd, melyik többször használatos szívószál illik hozzád a legjobban. Ám mielőtt belekezdenénk, szeretném, ha tudnád, hogy mi a baj az egyszer használatos műanyagokkal. Emlékszel arra a 2015-ben napvilágot látott videóra, amiben egy teknős orrából próbálnak kihúzni egy méretes szívószálat? Többek között ez a gond! Az amerikaiak napi szinten közel 500 millió szívószálat használnak. Ezek aztán előbb utóbb az óceánokban végzik, így veszélyeztetve a vizek élővilágát, közvetett módon pedig az emberiséget is. A tengerekben található műanyagok ugyanis idővel apró darabokra, úgynevezett mikroműanyagokra bomlanak a napfény és a hullámok hatására. A mikroműanyagokat előszeretettel fogyasztják a tengeri élőlények, így könnyedén bekerülnek a táplálékláncba. Ha pedig egyszer bekerülnek a táplálékláncba, előbb utóbb az emberi szervezetben végzik.

szívószál

Hogyan mondj nemet a műanyag szívószálakra?

Légy előrelátó! Amikor kikéred az italodat, tedd egyből hozzá, hogy nem kérsz szívószálat.

– Ha szükségét érzed, magyarázd el, hogy miért nem kérsz szívószálat az italodhoz. Például: “Igyekszem környezettudatosan élni, és szeretném elkerülni az egyszer használatos műanyagokat.”

Légy udvarias! Kérésedet kedvesen és mosolyogva közöld, ne követelőzz. Így a pincér/pultos is nagyobb valószínűséggel fog kedvesen reagálni.

Melyik környezetbarát alternatívát válaszd?

Üveg

– Hideg és forró italokhoz egyaránt tökéletes
– Újrahasznosítható
– Könnyen tisztítható
– Mosogatógép-kompatibilis
– Sokféle színben kapható

Rozsdamentes acél

– Forró italokhoz nem javasolt
– Újrahasznosítható
– Rendkívül tartós
– Mosogatógép-kompatibilis
– Nehezen állapítható meg, hogy teljesen tiszta a belseje
– Fémes íze lehet, ezért javasolt az első használat előtt párszor elöblíteni

Papír

– Csak hideg italokhoz
– Komposztálható
– A puhasága miatt gyerekbarát
– Nem olyan tartós, mint a többi alternatíva

Bambusz

– Hideg és forró italokhoz egyaránt tökéletes
– Komposztálható
– Mosogatógép-kompatibilis
– Nehezen tisztítható