TIPPEK

Hulladékmentes és fenntartható fesztiválozás a Szigeten!

fesztivál

Az augusztus 7-én kezdődő Sziget idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektet a környezettudatosságra és a fenntartható fejlődésre. A fesztivál környezetvédelmi intézkedéseinek központjában a műanyag hulladék csökkentése, a víztakarékosság, valamint a Duna megóvása áll. Összegyűjtöttük nektek mindazokat a változtatásokat és lépéseket, melyekkel a Green Sziget keretein belül találkozhattok.

Repohár és No Straw

A tavalyról már ismert repohár rendszer idén is folytatódik, ami azt eredményezi, hogy mintegy 1,5 millió egyszer használatos műanyag poharat fognak kiváltani a “többutas” poharak. Ennek csupán egy egyszeri díja van a legelső ital megvásárlásakor.

Forrás: szigetfestival.com

Tavaly a “Don’t Suck – Ne szívd meg” szívószálmentes kampány 60%-kal csökkentette a szívószál használatot. A nagy sikernek köszönhetően idén egy továbbfejlesztett változattal igyekeznek még jobban csökkenteni ezt az arányt: már a szívószálak önkiszolgáló pultra helyezését sem támogatja a Sziget, illetve a központi ártáblákra is felkerül a szívószálmentes üzenet. Azok a látogatók, akik mégis ragaszkodnak a szívószálhoz, papírból készült, 100%-ban újrahasznosítható alternatívával szürcsölhetik az italokat.

Egyszer használatos műanyagok száműzése

A szívószálak mellett a vendéglátóhelyek nem újrahasznosítható hulladékainak csökkentésére is különös hangsúlyt fektet a fesztivál. Az eddig bevezetett értékesítési szabályokon túl nejlonzacskót egyáltalán nem lehet forgalmazni, és az ételek kiadásakor lebomló tányérokat és evőeszközöket használnak majd.

Szelektív hulladékgyűjtés

Fotó: szigetfestival.com

A 2018-as szelektív gyűjtési program eredményességét a kézi takarítás fejlesztésével tervezik növelni, ennek érdekében 50 fő hulladékgyűjtő önkéntessel nő a humánerő kapacitás. A cél az 50%-os újrahasznosítási arány fenntartása és növelése. Továbbá a fesztiválozók idén is ajándékokért cserébe válthatják be a szelektíven válogatott hulladékot a Green Sziget Centerben.

Ne dobd el a cigicsikket!

Nem csak a műanyag hulladék mennyiségének csökkentésére, de az eldobott csikkekre is ügyel a Sziget. Idén 50 ezer darab mobil hamutartó kiosztását tervezik a fesztivál bejáratánál.

Víztakarékosság

A víztakarékosság is nagy figyelmet kap idén. A fesztivál egy speciális kampánnyal készül a zuhanyzási idő csökkentésére, amit 2018-ban kísérleteztek ki a fesztiválon. Minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el. Ez akár már 20%-os vízmegtakarítást is eredményezhet.

Forrás: szigetfestival.com

A szervezők kreatív módon fogják felhívni a figyelmet a fesztivál területén elérhető vízvételi lehetőségekre is. A vízcsapok a szolgáltatási térképen is fel lesznek tüntetve, és a vízlelőhelyeket embernagyságú vízcseppek fogják jelölni. Az Eco Camping területén vákuum öblítéses ECO WC-ket telepítenek, melyekkel 85%-os vízmegtakarítás érhető el.

A Duna tisztán tartására is fontos szempont. A Sziget önkéntesei naponta tartanak majd közös szemétszedést, hogy a Sziget dunai partszakaszán ne juthasson hulladék a vízbe.

Fenntartható táplálkozás és komposztálás

Mindezek mellett a Fesztivál idén bevezet egy új étkeztető blokkot, ahol a fenntartható táplálkozás kerül a középpontba. Ebben a blokkban alacsony CO2 kibocsátású ételeket – nem csak vegán és vegetáriánus, hanem halat és csirkét – forgalmazó helyeket találhatnak a fesztiválozók. Az itt képződött konyhai hulladék a Szigetre kitelepült mobilkomposztáló berendezésben kerül majd feldolgozásra, ahol a tervek szerint 100 m3 ételmaradékot és lebomló csomagolást dolgoznak majd fel. Az itt készült humusz anyag az Óbudai-sziget rekultivációja során kerül felhasználásra a Főkert által. A mobil komposztáló mellett egy „látványlabor” is helyet kap, ahol a komposztálás folyamatát tudományos igényességgel mutatják be a látogatóknak.

Fotó: szigetfestival.com

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság érdekében a fesztivál önálló mérőórával szereli fel a kereskedelmi egységeket, és energiahatékonysági tanácsokkal látják el az üzemeltetőket. Az önkéntesek segítségével azt is figyelni fogják, hogy a javasolt intézkedésekből melyeket vezetik be.

Eco Camping

Az ECO CAMPING POWERED BY E.ON a fesztivál tudatos kemping zónája, ahol a korábban már említett vákuumos WC-k mellett upcycling bútorokkal, közösségi reggelikkel, környezetbarát tisztítószerekkel teremtenek zöld kempinget a fesztiválozók számára. A sikeres tavalyi bemutatkozás után idén újra lesz napelemmel működő kemping az E.ON támogatásával. A különleges hangulatú és egyben fenntartható Eco Kemping nemcsak kényelmes, hanem környezettudatos is lesz, hiszen E.ON Solar napelemek állítják elő a melegvizet és az áramot. Szintén napelemek segítik majd a telefontöltést az energiacég standján, ahol a fesztiválozók hűsölve töltődhetnek fel.

SzigEthical

Forrás: szigetfestival.com

Ezen kívül a merchandising területén is bevezetnek egy új SZIGET termékcsoportot, SzigEthical néven. Ezek a Fair Wear Foundation által validált organikus pólók, vászontáskák és BPA-mentes kulacsok. A termékek megvásárolhatóak lesznek mind a merch-pultokban, mind a Green Sziget Centerben és a Recycling Pointokban.

Kerékpárral a Szigeten

A szervezők idén jobban hangsúlyozzák a fesztivál kerékpárbarát jellegét. A Csepellel való együttműködés keretei között 70 db biciklit kap a Sziget stáb, ezek között 10 db egyedi, „Love Revolution” fényezéssel ellátottat. A Csepellel és a Magyar Kerékpáros Klubbal közösen „Bringázz a Szigetre” kampány is készül, ami a különböző közösségi médiumok segítségével hívja fel a figyelmet a Sziget biciklibarát jellegére.

Green Sziget Center

Fotó: szigetfestival.com

A Green Sziget Center programjának középpontjában a klímaváltozás áll. A helyszínen több témában előadások, beszélgetések és alkotóműhelyek várják az érdeklődőket. A Climate Reality Project Europe és a Climate-KIC Alumni Association által szervezett programok a fesztivál egy hete alatt felölelik a biodiverzitás, a megújuló energiaforrások, a klímaaktivizmus, a fenntartható fesztivál és utazás témáit. A Climate Reality Projectet Al Gore volt amerikai alelnök alapította. A szervezet legfőbb célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a klímaváltozás jelenségére és problémáira. A tavalyról már ismert Climate-KIC Alumni Association a klímainnováció témáját járja körül. A szervezet önkéntesei kreatív ötletek és innovációs, cselekvésközpontú műhelyek segítségével igyekeznek bevezetni a közönséget a klíma start-upok világába. Ilyen lesz például a napelem műhely, ahol a fesztiválozók elkészíthetik saját mini napelemes töltőiket. A két szervezett mellett a Fridays for Future Magyarország aktivistái is megfordulnak a helyszínen.

A Green Sziget Center részletes programjáért kattints ide!