HÍREK

Évezredes melegrekord – bizonyították, hogy a mai globális felmelegedés az elmúlt 2000 évben példátlan

sivatag

Fotó: Magérusz Anna

A szkeptikusok álláspontja, miszerint a világban tapasztalt felmelegedés része bolygónk természetes éghajlatváltozási hullámainak, teljes mértékben megdőlni látszik. A legújabb kutatások bizonyították, hogy a most tapasztalható felmelegedés semmihez sem hasonlítható az elmúlt 2000 évben. 

Újabb melegrekordok dőltek meg világszerte, miközben az erdőtüzek egyre nagyobb területeket érintenek. A globális felmelegedés mértéke és súlyosbodása tény, azonban arról, hogy mi okozza a tragikus következményekkel járó változást nem volt 100%-os az egyetértés.

Nagymértékű időjárás változás ugyanis nem először érinti a Földet. A középkori meleg időszakban pédául szokatlanul enyhe idő volt, a kis jégkorszakban pedig csökkent a hőmérséklet. Ezek a korszakok hozzájárultak, hogy a mai forróságot egyes tudósok és politkusok csak a bolygónk soron következő, természetes éghajlatváltozásának tudják be. Ezzel enyhítették az aggodalmakat, és cáfolták, hogy a mai globális felmelegedést az emberiség jelenlegi szokásrendszere okozhatja.

Fotó: Magérusz Anna

A Nature és Nature Geoscience nevű szaklapokban most megjelent tanulmányok bizonyították, hogy ez az érvelés többé nem alkalmazható. A tudományos csapatok az elmúlt 2000 évben fennálló éghajlati viszonyokat vizsgálták – többek között korallokon, tóüledékeken és fagyűrűkön keresztül. 

Az eredmények kimutatták, hogy a mai felmelegedéssel szemben az elmúlt 2000 évben bekövetkezett jelentős változások nem terjedtek ki egy időben a Föld egészére. Nem volt középkori meleg időszak bolygónk 60%-án, a kis jégkorszak pedig több száz évvel később jelentkezett Európában, mint a Csendes-óceán területén. A mai felmelegedés azonban globális, a világ túlnyomó többségére hatással van. 

Bár a kutatás azt nem vizsgálta, hogy a jelenlegi éghajlat szokatlan mértékű és gyorsaságú módosulását mi okozza, az eredmények magukért beszélnek. A természetes okok kizárásával az emberiség felelőssége egyűrtelművé vált.  Ez pedig a politika és a tudomány szerepvállalására hívja fel a figyelmet. Észszerű alapokon tovább nem lehet halasztani a világ mostani működésének újragondolását, és annak belátását, hogy a jelenlegi helyzet túlmutat a globális felmelegedés tényén. Klímakatasztrófa, mely a társadalmi összeomlás gyors közeledtével fenyeget.