TIPPEK

5 strandcucc, ami nem bántja a környezetet és az embert sem

strandtáska

avagy AZ ÖKOSTRANDTÁSKA REJTELMEI

Egész évben a nyár után sírtam, és most, hogy megérkezett, azt érzem, hogy tulajdonképpen a túlélésemért küzdök – éjjel és nappal. Sok minden megmaradt ugyanis az elmúlt nyarakból, de ezt az iszonyatos hőséget valahogy mindig elfelejtem, aminek egyébként nem csak az emlékezet általános jóindulata az oka, hanem, hogy tényleg egyre durvábban meleg van.

A hőguta elől menekülve gyakorlatilag csak valamilyen vízpart adhat reményt a jókedvre. A víz felé tartva talán nem is gondolnánk, hogy a legtöbb strandcuccunk éppen a tengereket és óceánokat pusztítja – tovább. Haldokló korallzátonyok, halfajok és országos méretű szemétszigetek, nagy árat fizet Földünk a figyelmetlenségünkért.

A jó hír, hogy van megoldás, és néhány egyszerű tippel bárki összeállíthatja saját ökostrandtáskáját.

Bikini

Forrás: instagram.com/undersea_bikini

A nyár legfontosabb tartozéka: a bikini. És a bikini legfontosabb tartozéka: a műanyag. A két leggyakoribb összetevője strandruháinknak ugyanis a polyester és a nylon – mindketten a műanyag család népszerű tagjai. Ezek az anyagok szinte soha nem fognak eltűnni a Földről, ugyanis szinte soha nem bomlanak el, az idő múlásával kisebb darabokra válnak szét csupán. Ezek az úgynevezett mikroműanyagok minden egyes alkalommal, amikor kimossuk a fürdőruhánkat, bekerülnek a föld természetes vízháztartásába. A vizekben pedig – ahogy laboratóriumi kísérletek bizonyították – végzetes hatást gyakorolnak. Számos fajnak akadályozzák meg a táplálkozását, emésztését és szaporodását.

Természetesen van kiút, számos könnyen elérhető megoldás született ezeknek a káros anyagoknak a kiváltására. Az egyik legjobb ökobarát anyag az ECONYL, amely olyan óceáni hulladékokból is készül, mint például a halászháló. Az újrahasznosított és újrahasznosítható fürdőruhánkkal nem csak hogy nem károsítjuk vizeink élővilágát, de nem pazaroljuk tovább bolygónk kimerült erőforrásait sem.

És hogy hogyan találjuk meg saját ökofürdőruhánkat? Csak írjuk be az internetes keresőbe, hogy econyl és fürdőruha, és számtalan találat között válogathatunk. Nem utolsó sorban van egy hazai márka is, ők az Undersea Bikini. Ha nem bízunk az online vásárlásban, boltban is elérhetők.

Strandtáska

A nejlon zacskós strandolásnak megvan a maga retro romantikája, hogy őszinte legyek, de persze a jövőnk szempontjából még viccnek is rossz. Az öko-strandtáska hálás téma, és igazán kiélhetjük magunkat, annyi megoldás van, ami nem csak környezetbarát, de szép és sokkal szebb, mint műanyag társaik.

Pamut, de bio

Hogy miért fontos, hogy bio legyen? A pamut alapanyaga a gyapot, megdöbbentő, de a világ növényvédő szereinek az egynegyedét a gyapot permetezésére használják. Egyetlen póló alapanyagának előállításához egy teáscsészényi vegyszert használnak fel. Az ökológiai gazdálkodású gyapotföldeken ezzel szemben nem szabad mérgező anyagokat használni, így növényvédő szereket sem. A biopamutból készült ruhák és táskák így nem tartalmaznak a természetre és az egészségre is káros anyagokat.

Szalma, tengerifű, bambusz, gyékény

A kosárfonás művészete az ősidőkig nyúlik vissza, hazánkban is régi népi mesterség. Ha kézzel készítettet választunk – akár egyenesen az alkotótól – a környzeten kívül a helyi ipart és művészetet is támogatjuk.

Újrahasznosított PET-palack

Országos méretű szemétszigetek úsznak a Csendes-óceánban, mert legyártjuk, de nem hasznosítjuk újra a PET-palackokat. 450 milliárd flakon készül évente, aminek a legnagyobb része, 340 milliárdnyi egy használat után az óceánban végzi. A PET-palackok minden élőlényt túlélnek, közel fél évezred, mire lebomlanak.

Az újrahasznosítás egy csomó tök jó dolgot eredményezhet, így például a strandtáskánkat is. Sokat találunk a piacon, például az olasz Miomojo táskákat. Egy darabbal kb. 30 flakontól mentjük meg a tengereinket.

Forrás: instagram.com/miomojo_italia

Naptej

A naptejek legnagyobb része is a Föld vizeire mért invázió. A gond, hogy a fényvédő krémekben oxibenzon és oktinoxát van, amely anyagok hozzájárulnak a korallzátonyok pusztulásához. És ehhez nem kell a tengerben fürödnünk, hiszen végül minden vízcsatorna a nagy vizeinkbe vezet. Ezek az anyagok nem csak a környezetre, hanem az emberre is veszélyesek – felszívódásukkal megbolygatják a hormonháztartásunkat. Bár Hawaiiban már betiltották az ezeket az anyagokat tartalmazó naptejeket, a világ más részein még tele vannak a polcok velük.

A kártékony oxibenzon egyik lehetséges alternatívája az avobenzon, amely szerencsére egyre elterjedtebb. Például a Decathlon saját márkás naptejei is avobenzont tartalmaznak, de ha a Krémmánia oldalán elmélyedünk még számos egyéb lehetőséget találunk.

Olvasnivaló

És a meggy a tejszínhabon, a strandtáska koronája: a könyv.  Zöld praktikák, ökofilozófia, környezetvédelmi dilemmák – ízléstől függően.

Íme két szubjektív ajánlás:

Forrás: penguin.com.au

A New York magazine újságírójának, David Wallace-Wellsnek nemrég jelent meg a könyve The Uninhabitable Earth: A Story of the Future, azaz A lakhatatlan Föld: A jövő története címmel. Sajnos nincs még magyar fordítása (bárcsak lenne!) a műnek, amely felfesti, hogy milyen következményekkel jár az évszázados tudatlanság majd tagadás, mely hatására elpusztítottuk a természeti világot. Az író szerint ezzel nincs vége a harcnak, a bolygónk többé nem a bőség, hanem a kollektív rémálmunk színhelye.

Forrás: libri.hu

A világhírű angol író, Roger Scruton ezúttal a környezeti kérdésekről, a globális éghajlatváltozásról fejti ki gondolatait. A Zöld filozófia szórakoztató, könnyen érthető és elgondolkodtató. Számos megszokott fogalmat gondol újra, és új szempontokat mutat be, hogy megértsük az ökológiai gondolkodást és társadalmunk fejlődését. A könyv középpontjában a kötődés áll, mely az író szerint a legnagyobb akadálya a sürgető változásnak.

Törölköző

Jaj, és amit majdnem kihagytunk a pakolásból: a törölköző! Természetesen biopamut!  A Zöld Mami Webshopban ötféle szín közül választhattok.

Boldog öko-nyarat Mindenkinek!