SZUBJEKTÍV

2019-ben még tényleg szenzációnak számít, ha valaki felszedi a szemetet a földről?

szemétszedés

Talán kevesen tudják, hogy Indonézia a világ második legnagyobb műanyaghulladék előállítója Kína után. Csak műanyag szívószálból napi 93 millió darabot dobnak ki. Belegondolni sem merek, hogy más műanyag hulladékból mennyit termelnek naponta. A problémát csak fokozza, hogy a délkelet-ázsiai országban sokan a tengerbe dobják a szemetüket. Egy a BBC által közzétett videóban látható, hogy önkéntesek a mesés Szumátra partján egy zsebkendőnyi területen pár perc alatt megtöltenek egy vödröt csak műanyag szívószállal.


De más országokban sincs ez másként. Idén júliusban egy hetet Olaszországban, az Adria partján töltöttünk. Mikor a tengerparton sétáltunk elhatároztuk, hogy összeszedjük a homokban és a vízben lévő szemetet. Sajnos nem nagyon kellett keresgélnünk… Szerencsére sok szelektív kuka volt kihelyezve a part mentén, így nem kellett sokat mennünk a tűzforró homokban azért, hogy kidobhassuk, amit mások eldobtak. Úgy tűnt, sokaknak még ez a távolság is túl megerőltető lett volna. Az általunk gyűjtött szemét majd egésze a műanyagokat gyűjtő kukában landolt. Nagyon érdekes volt látni azt, hogy a többi strandoló furcsállta, hogy mi miért szedjük össze a homokból és a vízből a szemetet. Nem értettem, hogy nekik ez miért nem alapvetés.


Amikor hazajöttünk a pihenésből, előjött egy tavalyi emlékem. 2018 nyarán, szintén Olaszországban láttunk egy idős férfit a turistáktól hemzsegő tengerparton. Nem csobbanni érkezett, hanem azért, hogy az ott nyaralók által eldobált szemetet összeszedje. Visszagondolva talán ez volt az a pillanat, amikor megértettem, hogy mit is jelent az az elsőre hatalmas lózungnak tűnő gondolat, hogy nem másra kell várni, hogy tegyen valamit értünk. Mi magunk vagyunk azok, akiknek lépni kell! Mára már számomra is természetes, hogy ha szemetet látok a földön, felszedem.A kollégáim a mai napig megjegyzik, hogy Ennyire nem lehetsz zöld!, meg hogy Ezt már tényleg nem hisszük el! Pedig itt az ideje, hogy ez legyen a természetes!

Mi az, ami sokakat visszatart attól, hogy tegyenek a bolygónkért?

Ha engem kérdeztek, a válasz a nemtörődömség és a félelem. Sokan félnek attól, hogy mások mit gondolnak majd róluk. Biztosan megnézik és furcsának tartják majd őket. Szerintem viszont azok a furcsák, akik ennyi negatív hír után, ami napi szinten hallható és olvasható ebben a témában, még mindig azt gondolják, hogy a környezetvédelem nem egy égető dolog. Ne érdekeljen, hogy mások mit gondolnak! Csak az számít, hogy Te tudod, hogy jót teszel, és talán ha ezt sokan látják, akkor azok is csatlakozni fognak, akik eddig csak nevettek egyet.

Fotó: Shutterstock